De hogere prijzen als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, vallen bij veel Nederlanders rauw op hun dak. De coronacrisis heeft er bij velen ingehakt, bij sommige sectoren meer dan bij anderen. Ben jij al bezig met bezuinigen? Bezuinigen kun je op veel verschillende manieren doen. Misschien sta je al minder lang onder de douche en zet jij je verwarming nog maximaal op 19 graden, maar bezuinigen zit hem ook in andere dingen. Zo wordt er bij vele huishoudens jaarlijks nog enorm veel eten verspild, dat soms zelfs onaangeraakt de vuilnisbak in verdwijnt. Hier moet verandering in komen!
Met z’n allen tegen voedselverspilling
Voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, waar voedselzekerheid is en waar klimaatverandering wordt tegengegaan, is het tegengaan van voedselverspilling een onmisbare schakel. Voedselverspilling vindt plaats wanneer voedsel niet wordt opgegeten of dranken niet worden opgedronken. Hierbij worden geen schillen, botten, graten en andere resten meegerekend. Hoe later in de voedselketen je het voedsel verspild, des te schadelijker het is voor het milieu. Er zijn immers al veel stappen gezet op het gebied van energieverbruik, transport, verpakking en bereiding. Nederlanders verspillen in hun eigen huishouden gemiddeld 34 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. Welke producten worden zeer vaak weggegooid? Dit zijn bijvoorbeeld: brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. Wanneer we hier beter op letten, valt er al enorm veel winst te behalen.
Hoe helpen we allemaal een handje mee?
Allereerst is een goede tip om voortaan alleen nog te kopen wat je écht nodig hebt. Doe je boodschappen precies op maat, en bewaar restjes op de juiste plek en bij de juiste temperatuur. Zo kun je deze voortaan ook nog op een later moment nuttigen zonder dat deze weggegooid moeten worden. Wanneer je hele gezin geen voedsel meer zou verspillen, zou je per persoon per jaar zo’n 120 euro kunnen besparen! Zeurt je kind bijvoorbeeld dat zijn of haar brood niet meer lekker is nadat het een dag in de schooltas heeft gelegen? Bewaar het brood voortaan beter afgesloten, bijvoorbeeld in een speciale brooddoos.
Restjes bewaren doe je zo!
Ook voor het bewaren van je restjes zijn er allerlei tips te vinden. Zorg ervoor dat je je restjes te allen tijde in de koelkast of vriezer kwijt kunt. Zo blijven ze extra lang goed. Je hebt speciale bewaardozen waar je gemakkelijk eten in op kunt bergen. Ook is het slim om de datum van de dag dat je het eten hebt gemaakt op de dozen te schrijven. Zo houd je goed overzicht en kies je uit de vriezer de gerechten die eerder op moeten.