0

Alles wat je over een vaderschapstest moet weten

De afgelopen jaren is het een steeds meer voorkomend en populair geworden om een vaderschapstest te laten doen. Maar waarom zou je dit nou eigenlijk doen? Het is vandaag de dag makkelijker dan ooit om in contact te komen met andere mensen. 

 

Waarom zou je een vaderschapstest doen? 

Je komt in het openbaar elke dag honderden mensen tegen en kunt via het internet via social media met mensen in contact komen. Hierdoor is het misschien lastiger om loyaal te blijven aan de persoon waar je nu mee bent. Door het grote aanbod aan andere jongens die je leert kennen is de kans groter dat er iemand tussen zit voor jou. Als man zijnde is het natuurlijk niet fijn om altijd met de twijfel rond te lopen of je vrouwe seks heeft gehad met een ander, zeker niet als er vervolgens iemand zwanger van is geworden. Door een vaderschapstest te doen kun jij erachter komen of het DNA van het kind overeenkomt met die van jou. Zo kun jij achterhalen of het kind van jou is, of van een ander. Als het kind niet van jou is kan dit je namelijk een hoop geld besparen. Er zal geen alimentatie hoeven te worden betaald en misschien kies je er ook voor om het kind niet als jouw kind op te voeden.

 

De test zelf

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om over deze test te weten. Zo is de test in 99.99% van de gevallen accuraat. Het is dus vrijwel zeker dat de uitslag van de DNA test ook daadwerkelijk klopt. Verder kun je mensen niet verplichten om een DNA test te laten doen als het gaat om een test als deze. Je zult dus toestemming nodig hebben van de eventuele vader. Je kan als moeder dus niet zomaar een vaderschapstest laten doen. Dit gaat over niet wettelijke vaderschapstesten. Het resultaat kun je hierbij dan ook niet gebruiken als officieel bewijs in een rechtbank. Verder is het niet mogelijk om al een test te doen voordat de baby is geboren. Als je wilt achterhalen wie de vader is, is het nodig om 9 maanden te wachten. Rechtbanken kiezen ervoor om een vaderschapsonderzoek te doen en dus niet een test als manier om te achterhalen of de vader de baby is. Ook kun je er als vrouw voor kiezen om na te gaan met welke persoon je seks hebt gehad zonder eventuele bescherming.